تاریخ روز: سه شنبه 1 آذر 1403

دال پیش تنیده

دال پیش تنیده که سابقه‌ی نزدیک به 50 سال در صنعت ساخت و ساز دارد، نوعی دیگر از اجزای پیش‌ساخته سازه‌ای دانست. پیش تنیدگی به معنای ایجاد یک تنش ثابت و دائمی در یک عضو بتنی به شکل و اندازه لازم، به طوری که در اثر این تنش، مقداری از تنش‌های ناشی از بارهای مرده و زنده آن قطعه خنثی و در نتیجه مقاومت باربری افزایش پیدا کند. در ابتدای قرن بیستم یوجین فریسینه، مهندسی فرانسوی با استفاده از فولاد با مقاومت بالا توانست تکنیک پیش تنیدگی را با موفقیت اجرا کند، از آن زمان تا به اکنون این روش ساخت، در بسیاری از کشورها در حال توسعه و انجام است.
اما واقعیت این است که استفاده از پیش‌تنیدگی به 440 سال قبل از میلاد و در زمان یونانی‌ها باز می‌گردد، زمانی که آن‌ها با استفاده از کشش و تنش‌های خمشی بدنه کشتی‌های جنگی را درست می‌کردند.

دال‌های پیش تنیده چیست؟

دال‌های پیش تنیده (prestressed slab) عناصر بتنی هستند که دارای مقاطع ثابت بوده و توسط رشته‌های پیش تنیده با مقاومت کششی بالا در درون خود کار ساخته می‌شوند. دال بتنی پیش تنیده در کارخانه تولید می‌شود و سپس به محل انجام پروژه منتقل می‌شود تا در بین تیرهای فولادی یا بتنی قرار گیرد. دال‌های پیش تنیده ممکن است به صورت صنعتی در کارخانه و یا در محل کارگاه درست شود، اما نکته مهم و الزامی این است که در هر دو روش باید تکیه‌گاه دال پیش تنیده در سازه، از نظر ابعاد به صورت دقیق اجرا شود، تا دال به شکل صحیح و مناسب در محل خود قرار گیرد. به طورمعمول عملیات نصب دال پیش تنیده با استفاده از خمیر بتن که در داخل آن ریخته می‌شود. انجام خواهد شد.

در سیستم پیش تنیده، نحوه‌ قرارگیری دال‌ها به صورتی طراحی شده که پس از کشش، علاوه بر بار فشاری در مقطع بتنی، نیروی دیگری را نیز در خلاف جهت بار ثقلی ایجاد می‌کند، که همین امر سبب افزایش ظرفیت باربری و مقاومت دال پیش تنیده خواهد شد. عملیات کشش کابل‌ها در دال پیش تنیده، قبل از بتن ریزی به اصطلاح پیش‌کشیدگی و پس از بتن‌ریزی به پس کشیدگی معروف است. روش پیش‌گشیدگی معمولا برای ساخت تیرهای بتنی با دهانه بلند و پانل‌های بتنی کف استفاده می‌شوند.

اجرای دال پیش تنیده

برای انجام عملیات ساخت و ساز در زمان اجرای دال پیش تنیده، معمولا از کابل‌های فولادی کششی برای ایجاد تنش استفاده می‌شود. همچنین فاصله کابل‌ها برای ساختمان‌های مسکونی با مرکز اتصال باید 2/1 متر باشد. بعد از اتصال، کابل‌ها را به اندازه 9/14 تن کشیده و این کشش به اندازه 32/20 سانتی‌متر در هر 48/30 متر افزایش طول ایجاد می‌شود. برای دال‌های پیش تنیده از کابل‌های هفت سیم فولادی که داخل یک حفاظ پلاستیکی هستند، نیز استفاده می‌شود. در ساختمان سازی سنتی، دال پیش تنیده به طور مستقیم روی زمین قرار می‌گرفت که موجب از دست رفتن انرژی ساختمان می‌شد. اما در تکنیک‌های جدید ساخت و ساز معمولا بر روی دال پیش تنیده یک لایه یونولیت قرار می‌دهند تا به عنوان یک عایق حرارتی، برودتی و صوتی عمل کند.

دال پیش‌تنیده براساس کاربرد، اندازه و طرح به 3 نوع تقسیم می‌شوند که عبارتند از:

  • دال پیش تنیده موج‌دار؛ از این نوع دال در جهت کوتاه و از سمتی به سمت دیگر استفاده می‌کنند.
  • دال پیش تنیده دندانه‌ای یا یک طرفه؛ این نوع دال از مقاومت بسیار بالایی در یک سمت برخوردار است.
  • دال پیش تنیده کلوچه‌ای یا دو طرفه؛ این نوع دال نیز از مقاومت بسیار بالایی در دو سمت خود برخوردار است.

 دال‌های پیش تنیده

کاربردهای دال پیش تنیده

صفحات دال پیش تنیده، معمولا برای مهندسی عمومی ساختمان مانند ساخت و سازهای مسکونی، صنعتی، تجاری، هتل‌ها، پارکینگ‌های طبقاتی، سوپرمارکت‌ها با عرض دهانه بین 8 تا 13 متر انجام می‌شود. از دال‌های پیش تنیده در مواردی استفاده می‌شود که دال‌های تقویت شده با ضخامت نزدیک به حد استاندارد عرض و دهانه باشند، معمولا بسته به روش تولید، عرض تا 3 متر و ضخامت بین 80 -120 میلی‌متر است. از دیگر کاربردهای رایج دال پیش تنیده می‌توان به ساختمان‌های بلندمرتبه‌، اسلب‌های مسکونی، سیستم‌های پی‌، سازه‌های پل و سد، سیلوها و مخازن، روسازی‌های صنعتی و سازه‌های مهار هسته‌ای اشاره کرد. به طورکلی روش پیش‌تنیده برای برطرف کردن ضعف بتن در برابر کشش استفاده می‌شود.

مزایا و ویژگی‌های دال‌های پیش تنیده

استفاده از دال پیش تنیده، علاوه بر ایجاد مقاومت خمشی زیاد موجب کاهش وزن دال به علت عدم استفاده از میلگرد می‌شود که همین امر باعث کاهش قیمت، دهانه بزرگتر، ضخامت سازه‌ای و صرفه‌جویی خواهد شد. از دیگر مزایای دال پیش تنیده می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • راحتی در اجرا
  • مقرون به صرفه بودن
  • مقاومت در برابر حریق
  • دارای مقاومت کششی بالا
  •  مقاوم در برابر ترک خوردگی
  • دوستدار محیط زیست

قیمت دال‌های پیش تنیده

همان‌طور که گفتیم دال پیش تنیده یکی از انواع قطعات بتنی است که در واقع متریال اصلی آن بتن و میلگرد است و در بسیاری از ساخت و سازهای کاربردهای متفاوتی دارد. به همین خاطر برای خرید آن باید به برخی از نکات که در قیمت آن تاثیر خواهند گذاشت توجه داشته باشید که عبارتند از:

  • اندازه، طرح و ضخامت دال پیش تنیده
  • پیش‌ساخته ‌یا اجرا شده در محل پروژه
  • نوع دال پیش تنیده
  • نوع و تعداد کابل در قالب
  • ظرفیت تحمل بار و نوع روکش
  • نوع وسیله نقلیه و هزینه حمل و نقل
  • هزینه‌ها جانبی شامل سیم آرماتور و قالب و رابیتس و افزودنی‌های بتن و...
  • دستمزد کارگر

به خاطر داشته باشید که برای اجرا و استفاده از دال پیش تنیده از کارگران ماهر استفاده کنید، زیرا عملیات کشیدن و بریدن کابل‌ها به گونه‌ای باید بسیار دقیق پُر و از خوردگی مهاربند نیز جلوگیری شود.

محصول وضعیت موجودی قيمت
دال پیش تنیده آپتوس ایران
بروزرسانی: 1 هفته قبل
موجود تماس بگیرید
دال پیش تنیده ایران فریمکو
بروزرسانی: 1 هفته قبل
موجود تماس بگیرید
دال پیش تنیده پاکدشت بتن
بروزرسانی: 1 هفته قبل
موجود تماس بگیرید
دال بتنی پیش تنیده 15×60×80 پرشین بتن جم
بروزرسانی: 1 هفته قبل
موجود 34,500,000 ریال
دال بتنی پیش تنیده 15×60×100 پرشین بتن جم
بروزرسانی: 1 هفته قبل
موجود 51,500,000 ریال
دال بتنی پیش تنیده 15×60×120 پرشین بتن جم
بروزرسانی: 1 هفته قبل
موجود 59,500,000 ریال
دال بتنی پیش تنیده 15×60×130 پرشین بتن جم
بروزرسانی: 1 هفته قبل
موجود 73,500,000 ریال
دال بتنی پیش تنیده 15×60×150 پرشین بتن جم
بروزرسانی: 1 هفته قبل
موجود 87,500,000 ریال
دال بتنی پیش تنیده 15×60×180 پرشین بتن جم
بروزرسانی: 1 هفته قبل
موجود 93,000,000 ریال
دال بتنی پیش تنیده 15×60×210 پرشین بتن جم
بروزرسانی: 1 هفته قبل
موجود 98,500,000 ریال
دال بتنی پیش تنیده 10×60×100 بتن سازه تهران
بروزرسانی: 1 هفته قبل
موجود 3,200,000 ریال
دال بتنی پیش تنیده 15×60×100 بتن سازه تهران
بروزرسانی: 1 هفته قبل
موجود 37,500,000 ریال
دال بتنی پیش تنیده 10×60×120 بتن سازه تهران
بروزرسانی: 1 هفته قبل
موجود 4,700,000 ریال
دال بتنی پیش تنیده 15×60×120 بتن سازه تهران
بروزرسانی: 1 هفته قبل
موجود 5,700,000 ریال