دیوارهای سازه براساس مصالحی که از آن استفاده میکنند، میتوانند کارآیی مختلفی داشته باشند. پیشرفت فناوری در حوزه ساختمانی باعث ورود برخی مصالح شده است که نسبت به مصالح سنتی و قدیمی از مزایای قابل توجهی برخوردار هستند. متال فوم، جزء پانلها پیش ساخته سه بعدی است که به تازگی در روند صنعتی شدن ساخت و ساز بسیار مورد استفاده قرار میگیرند. همچنین به دلیل مقاومت بالای این نوع مصالح در برابر حوادث طبیعی مانند زلزله، دیوارکشی با مصالح متال فوم از اهمیت بالایی برخوردار است.
دیوارهای غیرباربر با مصالح متال فوم تشکیل شده از پلی استایرین، مشها و قابهای سبک نورد فلزی، است که معمولا برای افزایش مقاومت ایستایی و برای منتقل کردن نیروهای جانبی، مهاربندی عمودی و افقی را به ساختار این دیوار اضافه میکنند.
دیوارهای غیرباربر متال فوم چیست؟
دیوارهای غیرباربر متفال فوم، نسل دوم از پانلهای پیش ساخته سه بعدی هستند که از یک لایه میانی پلی استایرن و دو لایه مش فولادی در طرفین تشکیل شدهاند. دیوارهای غیر باربر متال فوم از لحاظ جزئیات، مقطع دیوار و پوششهای آن بسیار به دیوارهای ساندویچی شباهت دارند. عمدهترین تفاوت این سازهها با هم این است که در دیوارهای متال فوم با اجرای رانرها و استادهای پیرامونی امکان اتصال دیوار به سازه اصلی و شاقول راحتتر دیوارها فراهم شده است. روش ساخت دیوارهای متال فوم بدین صورت است که پلی استایرن در میانه دیوار و مش در دو طرف آن قرار میگیرد. در جدول زیر مشخصات و سایز استاندارد در اجرا این سازه آمده است. توجه داشته باشید که معمولا رانرها و استادها دارای مقطع ناودانی بوده و جنس آن از فولاد گالوانیزه است.
مشخصات و سایز استاندارد در اجرا دیوارهای غیرباربر متال فوم
- ضخامت لایه پلی استایرن 5 سانتیمتر (حداقل
- قطر میلگردهای مش فولادی 3 متر
- فاصله مشها نسبت به هم 8 سانتیمتر
- حداکثر ارتفاع خالص و مجاز 2/3 متر
- معمولا رانرها و استادها دارای مقطع ناودانی بوده و جنس آن از فولاد گالوانیزه است.
برای اجرای دیوارهای غیرباربر متال فوم، دیوارهای جانبی و داخلی باید توسط یک شبکه قاب مهاربندی شوند. همچنین در فرآیند نصب متال فوم، قاب مهاربندی فلزی با اتصالات میخی و پروفیل سبک به کف، سقف ساختمان و ستون های کناری متصل میشود. سپس استاد بلت در فاصله استاندارد قرار میگیرد. در مراحل بعدی اجزای مرتبط با دیوار با توجه به نقشه و طراحی به سازههای قاب فلزی متصل شده و در مرحله آخر متال فوم در جای خود قرار میگیرد. پس از مراحل نصب دیوار پیش ساخته، عملیات بتنریزی در دو طرف آن انجام خواهد شد. توجه داشته باشید که کلیه مراحل ساخت و نصب دیوارهای پیش ساخته غیرباربر متال فوم باید براساس ضوابط و استانداردها انجام شود.
ضروریات و الزامات دیوارهای غیر باربر متال فوم
- استفاده از پانلهای متال فوم فقط به عنوان دیوارهای جداکننده داخلی ساختمان مجاز است.
- در نصب و اجرا این پانل جهت تحمل بارهای حین اجرا کنترل شود.
- اتصال دیوارهای غیر باربر متال فوم به سیستم سازهای باید به نحوی باشد که ضمن تامین پایداری آنها در برابر بارهای وارده، از اندرکنش آنها و سازه اصلی تا حد امکان جلوگیری شود.
- کنترل پایداری دیوارهای غیر باربر در مقابل نیروی زلزله ناشی از جرم دیوار، مطابق استاندارد ۲۸۰۰ ایران انجام شود.
- حداکثر ارتفاع خالص مجاز دیوارهای غیر باربر ۳/۲ متر است.
- تمامی مصالح و اجزا در این سیستم اعم از معماری و سازهای از حیث دوام، خوردگی، زیست محیطی، بهداشتی و غیره باید بر مبنای مقررات ملی ساختمان ایران یا آیین نامههای ملی یا معتبر بین المللی شناخته شده و مورد تایید به کار گرفته شود.
- صدابندی هوابرد جداکنندههای بین واحدهای مستقل باید مطابق مبحث ۱۸ مقررات ملی ساختمان تامین شود.
- رعایت مبحث ۳ مقررات ملی ساختمان ایران با عنوان حفاظت ساختمانها در مقابل حریق با در نظر گرفتن ابعاد ساختمان، کاربری و وظیفه عملکردی اجزای ساختمانی الزامی است.
ویژگیها و مزایایی دیوارهای غیرباربر متال فوم
از ویژگیهای مهم دیوارهای غیرباربر متال فوم که معمولا جهت جدا سازی دیوارهای داخلی ساختمان استفاده میشوند کاهش وزن (بار مرده ساختمان) میتوان اشاره کرد. همچنین این دیوارها قابلیت عبور دادن تاسیسات لولهکشی و برقی را بدون هیچگونه تخریب و آسیب به سازه دارند.
دیگر مزایای دیوارهای متال فوم عبارتند از:
- سبک بودن و کاهش بارهای ساختمان
- مقاوم در برابر زلزله
- مقرون به صرفه بودن
- کاهش چشمگیر هزینه مصالح و نیروی انسانی
- سرعت بالا در اجرا
- دارای قابلیت عایق رطوبتی، حرارتی، صوتی و انرژی
- حمل و نقل آسان و راحت
- راحتی اجرا به ویژه در عملیاتهای تاسیساتی
- پایین آمدن درصد خطا در ساخت و ساز
- عدم نیاز به آهنکشی برای نصب پنجره
- حذف نعل درگاه
قیمت دیوارهای غیر باربر متال فوم
یکی از موارد مهم در ساخت دیوارهای غیرباربر متال فوم، استفاده از مصالحی است که از کیفیت بالایی برخوردار هستند، زیرا مصالح باعث بالا رفتن مقاومت دیوار در برابر خوردگی و عوامل زیست محیطی خواهند شد. به همین علت گزینه مهم در قیمت دیوارهای غیرباربر متال فوم نوع مصالح مصرفی است. همچنین ضخامت فوم، اندازه، طرح، کاربرد و حمل و نقل از موارد دیگری است که در هزینه خرید دیوارهای غیر باربر متال فوم لحاظ میشود. برای اینکه هم بتوانید با قیمت مناسب دیوارهای متال فوم را خریداری کنید و هم با بهترین کیفیت آن را اجرا و نصب کنید. بهتر است که نصب اینگونه دیوارها را به یک گروه پیمانکار بسپارید. آنها به دلیل تجربه و مهارت در این زمینه کلیه کارها از قالببندی تا نصب و دیگر مراحل ضروری را به خوبی انجام خواهند داد.
- سبک بودن و کاهش بارهای ساختمان
- مقاوم در برابر زلزله
- کاهش چشمگیر هزینه مصالح و نیروی انسانی
- سرعت بالا در اجرا
- پایین آمدن درصد خطا در ساخت و ساز
- عدم نیاز به آهنکشی برای نصب پنجره
- حذف نعل درگاه