ساخت خانهها با استفاده از حصیر سالها است که وجود دارد. اولین خانهها با این مصالح در سال 1920 ساخته شدهاند که بسیاری از آنها هم مورد استفاده قرار میگیرند و این ثابت میکند که ساخت و ساز بر پایه نی بادوام است. خانههایی که با نی عایقبندی میشوند دارای مزایای مختلفی هستند، نی یک عایق عالی برای عدم نفوذ رطوبت به درون دیوارها است و هوای داخل خانه را سالم نگه میدارد و همچنین باعث تجدید مواد طبیعی در بافت ساختمان میشود. برای مدت طولانی، تنها راه استفاده از نی در ساخت و ساز، اجرای آن به روش خشک بود. بسیاری از سازندگان از این طریق خانههای زیبا و کاربردی را ساختهاند. با این حال، در روند تغییرات در مصالح ساخت و ساز امروزه استفاده از نی به عنوان مصالح تغییراتی داشته است.
پانلهای متشكل از خردههای نی و بتن چیست؟
پانل های نی بتن از ترکیب خردههای نی، سیمان و مواد شیمیایی که خاصیت آنها را افزایش میدهد تشکیل شدهاند. پس از ترکیب و اختلاط، مواد را به صورت ورقهایی با ابعاد 20/1× 6/0 متر تا 6 ×3 متر تولید میکنند. ضخامت این ورقها باید بین 3 تا 25 میلیمتر باشد و همچنین وزن استاندارد بین 1100 تا 1400 کیلوگرم در هر متر معکب است. چنانچه ضخامت ورقهای تغییر کند و بین 50 تا 400 میلیمتر شود، وزن نیز تغییر میکند و بین 300 تا 550 کیلوگرم در هر متر مربع تولید میشوند.
به طورمعمول پانل های تولید شده از بتن و نی هر نوع رنگ، طرح و پوششی را به راحتی میپذیرید و امکان بهرهگیری از انواع نماهای داخلی و خارجی را در سازه میسر میسازد. تحمین زده شده است که یک خانه ساخته شده با پانل های متشکل از نی و بتن، تقریبا 75 درصد در هزینههای گرمایش و سرمایش صرفهجویی میکند. با این وجود به دلیل تغییرات در تراکم قطعات کمی دقیق سازی دادهها در ترکیب دشوار است. توجه به این نکته حائز اهمیت است که چون نی یک ماه آلی است، پس از اتمام کار بر روی دیوار باید از روکش 100 درصد آلی استفاده کرد، تا دیوارها بتوانند هوا را از داخل به خارج و برعکس رد و بدل کنند. بنابراین در مخلوط بتن و نی از ماسه، خاک رس و آهک استفاده میشود.
ضوابط و الزامات پانل های متشکل از خردههای نی و بتن
پانل های متشکل از نی و بتن، امروزه به دلیل مزایایی مختلف به ویژه خاصیت ضد حریق، آکوستیک و ضد زلزله بودن، در صنعت ساخت و ساز مورد توجه قرار گرفته است با این حال استفاده از این سازه باید طبق الزامات و استانداردها انجام گیرد.
- تمامی مصالح و اجزا پانل های نی و بتن باید از حیث دوام، خوردگی، زیست محیطی، بهداشتی و غیره بر مبنای مقررات ملی ساختمان ایران یا آییننامههای ملی یا معتبر بینالمللی شناخته شده و مورد تایید به کار گرفته شود.
- اتصال این پانلها به عناصر سازهای باید به گونهای باشد که ضمن تامین پایداری پانلها در برابر بارهای خارج از صفحه از اندرکنش بین دیوار و سازه و مشارکت در باربری جانبی جلوگیری به عمل آید.
- کنترل پایداری دیوارهای غیر باربر حاصله در مقابل نیروی زلزله ناشی از جرم دیوار مطابق استاندارد ۲۸۰۰ ایران انجام شود.
- رعایت استاندارد ملی ایران به شماره ۱۰۹۴۹ با عنوان مصالح ساختمانی (فرآوردههای عایقکاری حرارتی، الیاف چوب کارخانه) ویژگیها یا استاندارد ملی ایران به شماره ۱۰۹۴۷ با عنوان مصالح ساختمانی فراوردههای عایق کاری حرارتی، پشم چوب کارخانهای، ویژگیها در خصوص مصالح به کار رفته در این پانلها الزامی است.
- لازم است پیشبینیهای ضروری برای جلوگیری از بروز میعان در داخل پانل و نفوذ آبهای ناشی از بارندگی صورت گیرد.
- ضروری است، طبقه واکنش در برابر آتش باید طبق استاندارد ملی ایران به شماره ۸۲۹۹ تعیین شود.
- تمهیدات لازم در خصوص محافظت از پانل نی و بتن در برابر آتش باید براساس آییننامه ۴۴۴ مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن یا مبحث ۳ مقررات ملی ساختمان به کار گرفته شود.
- رعایت ضوابط مندرج در مبحث ۱۹ مقررات ملی کشور به منظور صرفه جویی در مصرف انرژی با توجه به ضخامت و کاربری پانلها به عنوان جداکننده داخلی و دیوار خارجی الزامی است.
- در صورتی که پانل به تنهایی پاسخگویی ضوابط مذکور نباشد اجرای لایه عایق تکمیلی متناسب با مبحث ۱۹ الزامی است.
- مشخصات صدابندی قطعات دیواری باید متناسب با کاربری پانلها به عنوان دیوارهای جداکننده داخلی در واحدهای مستقل یا دیوارهای خارجی و دیوارهای جداکننده در واحد مسکونی مجاز از هم منطبق بر مبحث ۱۸ مقررات ملی کشور اتخاذ شود. در صورتی که پانلها به تنهایی پاسخگوی ضوابط مذکور نباشد اجرای تمهیدات الزامی است.
- لایه نازک کاری روی پانل اعم از اندود تر و خشک باید دوام، چسبندگی لازم در شرایط جوی مختلف و اقلیمهای قلیایی را دارا باشد.
کاربردهای پانل های متشکل از خردههای نی و بتن
پانل های متشکل از خردههای نی و بتن دارای مصارف گسترده در ساخت و ساز هستند. از این محصول میتوان به جای ورقهای ایرانیت، بدنه، سقف و کف بنا استفاده کرد. معمولا دامنه کاربردی این محصول از مصالحی مثل چوب، سیمان و ... به مراتب بیشتر است. پانل های نی و بتن بیشترین مصرف را در ساخت اسکانهای موقت در مکانهای زلزلهخیر دارند.
ویژگی و مزایایی پانل های متشکل از خردههای نی و بتن
پانل های متشکل از خردههای نی و بتن دارای ویژگیهایی زیادی از قبیل سرعت ساخت، صرفهجویی در مصرف انرژی، کاهش مصرف سیمان و مقاومتهای بالای صوتی، حرارتی و سازهای، هستند. همچنین یکی از مزایای قابل توجه این پانلها سبکی آنها در مقایسه با وزن سایر دیوارهای پرکننده است. از دیگر ویژگیهای پانل های نی و بتن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مقرون به صرفه
- احداث روزانه 12 تا 15 واحد مسکونی بدون نیاز به آهن
- مقاوم در برابر حرارت، آتشسوزی، رطوبت، زلزله
- مقاوم در برابر حملات حشرات موذی به ویژه موریانه و دیگر آفات
- عایق صوتی و انرژی
- قادر به پشتیبانی از کف و سقف بدون نیاز به مواد اضافی
- دارای گواهینامه مقاومت در برابر آتش بالاتر از 120 دقیقه
معمولا استفاده از نی به عنوان یک عایق آببندی در کنار سایر موارد سازهای مانند چوب یا فولاد، کاربرد دارد. استفاده از این ماده میتواند دیوار را از آسیب در برابر آب در هنگام ساخت محافظت کند.
قیمت پانل های متشکل از خردههای نی و بتن
ساخت و ساز با استفاده از پانل های نی و بتن تقریبا محدودیت نداشته و با هر نوع چیدمان، اندازه و شکل دیوار سازگاری دارد. با توجه به ترکیبات پانل های نی بتن، خرید نه تنها باعث کاهش هزینههای اقتصادی میشود بلکه در کیفیت نهایی سازه نیز تاثیر فراوانی خواهد گذاشت.
- مقرون به صرفه
- احداث روزانه 12 تا 15 واحد مسکونی بدون نیاز به آهن
- مقاوم در برابر حرارت، آتشسوزی، رطوبت، زلزله
- عایق صوتی و انرژی
- قادر به پشتیبانی از کف و سقف بدون نیاز به مواد اضافی
- دارای گواهینامه مقاومت در برابر آتش بالاتر از 120 دقیقه